Esti aici:--Stiati cate ceva despre … sanatatea mintala?

Stiati cate ceva despre … sanatatea mintala?

SANATATEA MINTALA REPREZINTA O COMPONENTA FUNDAMENTALA A SANATATII INDIVIDUALE SI ESTE O PARTE ESENTIALA A VIETII NOASTRE, DESEMNAND GENERIC MODUL IN CARE OAMENII SE INTELEG SI SE INTEGREAZA IN FAMILIE, LA SERVICIU SAU IN COMUNITATE CU SEMENII LOR. ATUNCI CAND AUD EXPRESIA “SANATATE MINTALA” MAJORITATEA OAMENILOR SE GANDESC LA BOLI MINTALE … INSA ESTE DOAR UN MIT!

Daca cineva pe care-l cunosti are o problema de sanatate mintala atunci i-ar fi de mare ajutor un dialog neetichetant si care sa incurajeze utilizarea serviciilor specializate!

Cateva dintre elementele stigmatizarii atunci cand suferim … de o boala psihologica :

• “Oamenii vor crede ca sunt nebun!”
• “Oamenii vor crede ca sunt slab”
• “Nu pot sa am incredere in nimeni”
• ”Bolile mintale nu pot fi tratate”
• “Oamenii cu boli psihice ar trebui tinuti in spital”
• “Oamenii cu boli mintale sunt violenti”
• “Oamenii cu boli mintale nu pot munci”

O perioada extrem de incercata sub aspectul modificarilor afective si comportamentale este adolescenta. In aceasta perioada pot aparea primele semnale ale existentei unui discomfort psihologic. Voi enumera doar cateva dintre posibilele afectiuni ce necesita interventii atit psihoterapeutice cat si psihiatrice:

TULBURARILE ALIMENTARE: bulimia si anorexia.

TRICOTILOMANIA reprezinta o tulburare de control al impulsurilor ce se manifesta prin smulgerea propriilor fire de par. Prevalenta este 1-3%, repartizata imodal: inaintea varstei de 6 ani si in adolescenta (cand predomina la fete). Ultima forma este cronica si greu tratabila. Se caracterizeaza prin:
– Smulgerea recurenta a propriilor fire de par, rezultand in pierdere observabila a parului
– Senzatie crescanda de tensiune imediat inainte de smulgerea firelor de par sau atunci cand incearca sa reziste acestui comportament
– Placere, gratificare sa u usurare la smulgerea firelor de par
– Tulburarea nu este explicata mai bine de o alta tulburare mintala si nu se datoreaza unei conditii medicale generale (de ex., o conditie dermatologica)
– Tulburarea cauzeaza suferinta semnificativa clinic sau alterare sociala, ocupationala sau in alt domeniu important al functionarii

TICURILE.
Acestea pot fi:
– TICURI MOTORII: sunt miscari involuntare si rapide. Apar in special in timpul stresului sau cand organismul este obosit sau pictisit. Cele simple sunt: clipitul, sucirea capului, scuturatul piciorului cand se sede, ridicatul umerilor.
Cele complexe: echopraxia (repetarea gesturilor
altora), copropraxia (gesturi obscene sau
interzise).
– TICURI VERBALE: sunt vocalize rapide si involuntare. Ticuri vocale simple: fornaitul, grohaitul, tusitul, trasul nasului, pufaitul etc. Ticuri vocale complexe: fluieraturi, latraturi, coprolalia (repetarea cuvintelor obsecene), echolalia (repetarea cuvintelor tocmai auzite), palilalia (repetarea cuvintelor sau sunetelor proprii).
– TICURILE MENTALE: reprezinta orice gand constient pe care o persoana simte nevoia de a-l produce (am uitat gazul aprins, usa neincuiata,)
– DEPRESIA
– ANXIETATEA

Acestea sunt doar o parte dintre afectiunile care pot aparea in adolescenta si care necesita responsabilizarea intregii familii astfel incat familia sa devina un factor de schimbare si nu un factor doar constatator!

Fiind la inceputul anului e important pentru fiecare dintre noi sa reevaluam felul in care suntem si sa continuam demersul catre schimbari sustenabile in timp…

Articol aparut in revista FAMOST, ianuarie 2018.

2018-02-12T15:56:51+00:00ianuarie 12th, 2018|Categories: Aparitii revista Famost|