Esti aici:--PsiLand – Educatie, Cunoastere, Valoare

PsiLand – Educatie, Cunoastere, Valoare

Noua ne plac oamenii ambitiosi, oamenii care prefera actiunea in detrimentul vorbelor multe si de prisos. Ne plac oamenii care iubesc si traiesc prin ceea ce fac, oamenii care se sacrifica pentru a-si atinge  visul. Ne plac oamenii care fac lucruri frumoase si care prin simpla existenta, ajuta … alti oameni. Poate uneori e mai simplu sa-ti traiesti viata cat se poate de simplu, facand lucruri elementare care nu presupun mari eforturi – nici intelectuale, nici fizice, nici de alta natura, caci pana la urma, de ce sa te complici mai mult, cand esti bine exact asa cum esti? Dar, evident, exista exceptii, oameni care ies din zona de confort si isi doresc mai mult de la viata, vor sa faca mai mult, vor sa progreseze … si uite asa evoluam din toate punctele de vedere, datorita acestor exceptii, hai sa le spunem ‘atipice’.

O astfel de persoana, este psihologul Violeta Nicoleta Simion, care a reusit sa-si indeplineasca un vis, acela de “a asigura servicii psihologice si psihoterapeutice de calitate intr-un spatiu prietenos” – dupa  cum ea insasi ne spune, concretizat in C e n t r u l P s i l a n d. Un  lucru frumos, deosebit, si de ce sa nu recunoastem – iesit din tipare – si mai mult decat toate acestea, cu un scop nobil, acela de a-i ajuta pe cei din jur. Si pentru a pastra linia acestei prezentari, va invitam in atmosfera C e n t r u l u i P s i L a n d prin intermediul unui dialog cu psihologul Violeta Nicoleta Simion, pentru a afla concret scopul realizarii acestui proiect ambitios, cui i se adreseaza, de ce ar trebui sa apelam la serviciile sale si nu in ultimul rand, sa cunoasteti omul frumos din spatele acestuia!

Buna ziua! Incepem interviul nostru cu intrebarea cine este psihologul Violeta Nicoleta Simion si care este legatura ei cu Centrul Psiland?

Recunosc ca (inca) am dificultati cand este vorba de prezentarea mea si acest lucru vine dintr-un motiv foarte simplu: imi place sa actionez si mai putin sa descriu ceea ce fac. Cu alte cuvinte, ma percep ca fiind un om de actiune si, in acest sens, Centrul PsiLand reprezinta un vis personal care s-a concretizat in acest an – visul de a asigura galatenilor servicii psihologice si psihoterapeutice de calitate intr-un
spatiu prietenos, dimensionat astfel incat sa asigure o varietate de activitati in functie de problematica psihologica tratata.

“Cand am gandit acest proiect personal, am luat in considerare, in modul cel mai critic, ce mi-as dori eu de la un psiholog daca as solicita acest gen de servicii.”

Prin urmare, psihologul Violeta Simion se descrie ca fiind in primul rand un om de actiune, apoi un om critic?

Da, in prima faza, asa m-as defini. Spiritul critic vine din dorinta de a face lucruri perfectibile, dar si dintr-un istoric in care viata a fost darnica cu mine dandu-mi ocazia sa am modele umane si profesionale. Am absolvit Liceul Pedagogic din Galati, profilul: invatatori-educatori, loc in care am invatat o disciplina necesara in lucrul cu copilul, cat si o organizare constanta a activitatilor astfel incat sa ai un scop bine definit.  Spre surprinderea multora, nu am ales Facultatea de Litere, ci Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei din cadrul Universitatii A.I.Cuza Iasi. Spun spre surprinderea multora, pentru ca in liceu eram  apreciata ca avand o capacitate creativa accentuata si un fel de a povesti atractiv. Doua calitati extrem de necesare in lucrul cu familiile si care, din pacate, nu sunt exploatate frecvent la copii. Apoi, in timpul  studentiei am descoperit ca pentru a deveni un foarte bun profesionist e necesar sa ai o baza stiintifica solida, sa investighezi in amanunt problemele si sa nu cazi in capcana autosuficientei … si psihologul poate gresi, insa e important sa revina asupra situatiei si sa-i reconstruiasca mental strategia de solutionare.

Care este viziunea Centrului PsiLand?

In viziunea Centrului PsiLand, se pune accent pe urmatoarele valori: stimularea creativitatii, dezvoltarea personala individuala si de grup, comunicarea sociala autentica si exprimarea emotionala. Ne dorim un loc in care familiile si cuplurile sa se regaseasca sub aspectul imbunatatirii relatiilor intre membrii familiei dar si cu ceilalti.

Cum v-ati propus sa realizati aceasta viziune, stiut fiind ca fata de serviciile psihologice exista anumite prejudecati?

Nu-mi sunt deloc straine aceste prejudecati, deoarece prestez servicii private psihologice din anul 2009 si, prin urmare, as putea zice ca lucrurile s-au mai schimbat. Cei mai multi dintre clientii centrelor si cabinetelor cu servicii psihologice sunt oameni care au inteles ca ajutorul unui specialist este binevenit si ca, doar ideea schimbarii o poti amana. De asemenea, specialistul dispune de o specializare intr-un  domeniu al psihologiei care il poate ajuta pe client intr-o problematica specifica (de exemplu, specialisti in lucrul cu persoane suferinde de depresie, atacuri de panica, etc). Este foarte importanta  psihoeducatia pentru ca un om bine informat cu privire la oferta de servicii, poate avea un nivel corespunzator al asteptarilor si prin urmare, un nivel al progresului lui individual in plan psihologic.

“In cadrul Centrului PsiLand serviciile oferite sunt axate pe notiunea de “familie”: abordarea psihologica a centrului, vizeaza sistemul familial, prin urmare, este locul in care ne ocupam de dezvoltarea individuala a copilului si a adultului, dar si de dezvoltarea personala in cadrul grupurilor organizate pe grupe de varsta, programe de vacanta, educatie non-formala, ateliere de educatie parentala, precum si de programul before&after school.”

In aceasta toamna, am ales sa promovam 5 module de dezvoltare personala care se adreseaza atat copiilor, cat si tinerilor si adultilor sub marca: S E R I L E  P S I L A N D

MODUL DE DEZVOLTARE PERSONALA:
(6-7 ANI):
“EXPEDITIE IN LUMEA EMOTIILOR”

MODUL DE DEZVOLTARE PERSONALA:
(8-9 ANI):
“DESCOPERA EROUL DIN TINE!”

MODUL DE DEZVOLTARE PERSONALA:
(10-12 ANI):
“LIDERII DE MAINE!”

MODUL DE DEZVOLTARE PERSONALA:
(15-19 ANI):
“FARA MASTI”

MODUL DE DEZVOLTARE PERSONALA:
(ADULTI): “FREE SPIRIT, FREE MIND”

“De asemenea, programul de after&before school este unul dintre obiectivele centrului, pornind de la realitatea scolara in care din ce in ce mai multi copii, acuza dificultati in realizarea temelor sau comportamente accentuate ale nivelului de stres, fapt ce tensioneaza frecvent relatia cu parintii.”

Cum ati descrie Centrul Psiland?

Din punct de vedere al spatiului, Centrul PsiLand este organizat in 4 camere care sunt particularizate in functie de tipul de activitate realizata: exista camera de afterschool, 2 camere destinate dezvoltarii personale de copii si adulti si 1 camera pentru ateliere aplicativ-creative. Este un centru in care ne dorim ca prin stimularea creativitatii, sa dezvoltam resurse personale cat mai diverse si sa creeam o  atmosfera relaxanta.

Cine reprezinta echipa Centrului PsiLand?

Echipa este reprezentata de specialisti si colaboratori cu o larga experienta profesionala in domeniul educational si psihoterapeutic. Cel mai valoros aspect il constituie faptul ca membrii echipei sunt absolventi ai Facultatii de Psihologie si Stiinte ale Educatiei; prin urmare, fondul de cunostinte si abilitati este preponderent centrat pe psihologia si psihoterapia familiei si a cuplului. Mi-am dorit ca alaturi de  mine sa existe oameni care priveasca Copilul si Familia in frumusetea lor particulara si nu prin prisma deficientelor existente. In acest sens, ma simt norocoasa sa am in echipa, fosta mea eleva,  psihopedagog Claudia Roxana Opria, dovada a faptului ca intre generatii diferite, pot exista schimburi de experienta extrem de placute.

Ce planuri de viitor v-ati propus pentru Centrul PsiLand?

“Imi doresc sa fie un centru reprezentativ pentru serviciile de terapie si dezvoltare personala catre copii, adulti si cupluri si sa accesam acest tip de servicii ca un mijloc spre solutionare viabila, iar nu ca o solutie ultima sau doar complementara actului medical.”

In conditiile in care realitatea inconjuratoare a devenit din ce in ce mai stresanta, eu ma incapatanez sa cred ca putem creea spatii atractive si relaxante  familiilor.

2018-02-12T14:14:38+00:00noiembrie 11th, 2017|Categories: Aparitii revista Famost|